Onze oliezaden-oliën

Vanaf dit jaar produceer ik ook camelina-, koolzaad- en zonnebloemolie. 
Onze oliën zijn virgin oliën (1e koude persing) uit onze eigen teelt.
Camelina-olie: Het werd al 3000 jaar geleden in Europa gekweekt vanwege zijn voedingswaarde,
als mulch voor daken en tot de 19e eeuw werd de olie gebruikt bij de productie
van zeep en verf. Wat zijn cake betreft, deze diende als voer voor dieren en
als meststof voor de bodem. Ook zijn er positieve ervaringen met het gebruik van
camelina als biobrandstof. Camelina loopt net achter lijnzaadolie vanwege het
omega 3-gehalte.
Eigenschappen van camelinaolie: Camelina-olie vertoont een zeer hoog gehalte aan omega-3-vetzuren (meer dan 45%),
een eigenschap die niet vaak voorkomt bij landplanten. Het bevat meer dan 70%
meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan de belangrijkste complexe elementen
alfa-linoleenzuur (C18: 3 n-3) en linolzuur (C18: 2 n-6), zuur oliezuur
(C18: 1 cis-9) zijn. ) en gadoleïnezuur (C20: 1 cis-9). Deze vetstof is bijzonder
rijk aan antioxidanten, zoals tocoferolen, en daardoor zeer goed bestand tegen
oxidatie tot boterzuur.] Camelina-olie wordt gebruikt om te koken; de smaak is
vergelijkbaar met die van amandel. De rijkdom aan alfa-linoleenzuur heeft een
effect dat vergelijkbaar is met dat van koolzaadolie en olijfolie op het verlagen
van het cholesterolgehalte. Camelina maakt ook de productie mogelijk van voer dat rijk is aan aminozuren.

  

Koolzaadolie:

Koolzaad is een plant die voortkomt uit een kruising tussen een kool en een 
koolzaad, lijkt te hebben bestaan ​​sinds 2000 tot 1500 voor Christus. De naam
"koolzaad" komt van het Nederlandse koolzaad wat letterlijk "koolzaad" betekent.
Koolzaad werd in de jaren 1750-1850 op grote schaal verbouwd in de regio van
Doornik.
Eigenschappen van koolzaadolie: Koolzaadolie bevat oliezuur (60%), linolzuur (22%) en linoleenzuur (9%).
Het is een zeer belangrijke natuurlijke bron van onverzadigde vetzuren uit de
omega-3 familie. Deze olie kan zowel bij het kruiden als bij het koken worden
gebruikt. Het kan worden gebruikt voor normaal koken, zonder het te laten roken
(zoals alle oliën). Een lichte visgeur kan worden waargenomen wanneer deze olie
wordt verwarmd, maar afgezien van het ongemak dat het kan veroorzaken, is er
geen invloed op de gezondheid.

  

Zonnebloemolie :

De zonnebloem is een plant van Indiaanse oorsprong die aan het einde van de 16e 
eeuw naar Europa werd teruggebracht. Inheemse Amerikanen gebruikten het vanwege
zijn voedingswaarde en geneeskrachtige eigenschappen. De term helianthemum die
aan de zonnebloem wordt toegeschreven, komt van het Griekse helios, de zon en
anthos, de bloem die wordt vertaald met de bloem van de zon. Dit komt natuurlijk
door de stralende vorm van de bloem, een oogverblindend geel dat doet denken aan
de zon. Bovendien is het woord zonnebloem ontleend aan het Italiaanse girasole,
dat met de zon meedraait.
Eigenschappen van zonnebloemolie: "De rijkste olie aan vitamine E, zonnebloemolie, is ook een belangrijke
leverancier van omega 6, essentiële vetzuren die essentieel zijn voor het goed
functioneren van het lichaam en die het niet kan synthetiseren." Het hoge omega
6-gehalte geeft aan dat het een uitstekende manier is om cholesterol te
voorkomen, celgroei te bevorderen, het immuunsysteem te versterken, maar ook
veroudering te voorkomen terwijl het een endocriene en zenuwregulator is.
Maar daar houden deze voordelen niet op, omdat het door zijn uitstekende bron
van vitamine E een van de belangrijkste antioxidanten is. Inderdaad, een eetlepel
zonnebloemolie per dag zou de totaliteit van de aanbevolen behoefte aan vitamine
E dekken, maar het bevat geen omega 3. Het is echter beter om omega 6 en omega 3
te combineren. Het advies is daarom om de consumptie van de twee oliën.