Aubergine Moussaka

Serveert 8:

- 1,6 kg aubergine,
- 1,2 kg gehakt vlees,
- 1,2 kg rundvlees,
- 1,2 kg tomaten,
- 400 g uien,
- 200 g geraspte gruyère,
- 6 eieren,
- 200 g meel,
- 80 g boter,
- 500 ml olijfolie,

Kooktijd: 1 uur en 45 minuten

Bereidingstijd: 1 uur

Snijd de aubergine in blokjes, kook ze 20 minuten in gezouten water en vervolgens bruin in een hete koekenpan met 4 lepels. soep van olijfolie. Plaats blokjes op papieren handdoeken, zodat ze afvoer. Snijd de uien.
Dompel de tomaten in kokend water voor 10 s, schil en dobbelstenen.
Smelt de uien in de resterende olie. Meng met het vlees en kook op hoog vuur tot het sap is verdampt.
Voeg tomaten, wijn, zout, suiker, kaneel en peper toe. Kook gedurende 5 minuten op middelhoog vuur, overdekkend. Voeg peterselie en oregano toe. Kook gedurende 5 minuten en laat afkoelen. Verwarm de oven voor (th. 180oC). Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem beetje bij beetje toe en laat het bruin worden. Giet voorzichtig de melk erin. Kook op laag vuur, roeren, en voeg de helft van de geraspte gruyere, zout, peper, nootmuskaat en citroensap. Laat indikt, dan afkoelen. Voeg 2 losgeklopte eieren met de resterende geraspte gruyère toe aan de saus.
Boter en bloem een pan. Voeg een ei toe aan het vlees- en uimengsel. Lijn de bodem van de pan met de helft van de aubergine. Leg een laag vlees, dan de rest van de aubergine. Dek af met de saus.
Bak gedurende 1 uur

Laatst bijgewerkt: 2010-05-06 10:05:31